BIKE WITH BABY

GYAKORI KÉRDÉSEK

BIZONYTALAN VAGY SOK KÉRDÉSBEN? A LEGTÖBBRE ITT MEGTALÁLOD A VÁLASZT! :-) HA MÉGSEM, KÉRDEZZ BÁTRAN BWB OKTATÓNKTÓL, GÁL-SZABÓ KATÁTÓL A BWBARENA@GMAIL.COM E-MAIL CÍMEN!

Hüvelyi szülés után 8 héttel, császármetszés után minimum 12 héttel ajánljuk a BWB órákon való részvételt, de ezek az intervallumok nőhetnek is egyéni állapottól függően. Ezek az időtartamok már nem a kisbabádról, hanem a Te regenerációdról szólnak. A legfontosabb, hogy a gyermekágyi időszakot (6 hét) mindenképpen kivárd, és utána is egyeztess szülész-nőgyógyász szakorvosoddal! Csak akkor kezdd el a sportolást, ha a szakorvosi kontrollon mindent rendben találtak és hozzájárultak! A hozzájárulásról (sem a gyermekorvos/védőnő, sem a szülész-nőgyógyász szakorvos/szülésznő/bába részéről) nem kérünk igazolást; az órán mindenki saját felelősségére vesz részt!

Az első hetek pihenését elsősorban Számodra tartjuk pótohatatlanul fontosnak!

Ha helyesen hordozunk, a kisbaba ugyanazt a - lábaiból a köznyelvben ún. M betűt formázó pozíciót - veszi fel a hátunkon is, mint amit elöl, így az ő szemszögéből ezen a téren nincs különbség. Legfeljebb nem cicibe fúrja a fejét alvás közben, hanem a hátunkhoz simul. :)

A helyes és biztonságos hordozási módot hordozási tanácsónk jelenléte garantálja.

Várunk szeretettel 8 hetes és 2 éves kor közötti kisgyermekeddel, akit nem tudsz vagy nem szeretnél másra bízni, amíg mozogsz és szívesen kipróbálnád akár a babahordozást, akár a Spinning(R)-et!

Hordozáshoz szokott kisgyerekkel az óra akár ennél idősebb "babával" is látogatható, ha ő partner ebben. (A tapasztalatok szerint ez gyermekfüggő.) Ilyen felállásban azonban nagyon kell figyelni arra, hogy egy "idősebb" baba már súlyra is nehezebb, ami alapból is ad egy intenzitást az órán végzett munkának.

Ha helyesen hordozunk, a kisbaba ugyanazt a - lábaiból a köznyelvben ún. M betűt formázó pozíciót - veszi fel a hátunkon is, mint amit elöl, így az ő szemszögéből ezen a téren nincs különbség. Legfeljebb nem cicibe fúrja a fejét alvás közben, hanem a hátunkhoz simul. :) Merthogy igen, a tapasztalat azt mutatja, hogy a kellemes zene és a ringatózás hatására bizony a legtöbb baba a legtöbb órát átalussza! :-)

 

A helyes és biztonságos hordozási módot hordozási tanácsónk jelenléte garantálja.

gyermekágy hat hetének leteltével elméletileg a szakorvos vagy a szülésznő/bába és a gyermekorvos/védőnő jóváhagyásával már bátran jöhettek hozzánk! Mi azonban azt javasoljuk, adj még magatoknak 1-2 hetet és a 8. héttől kezdjétek el az edzést.
A hozzájárulásról (sem a gyermekorvos/védőnő, sem a szülész-nőgyógyász szakorvos/szülésznő/bába részéről) nem kérünk igazolást; az órán mindenki saját felelősségére vesz részt!

Semmilyen előképzettségre nincs szükséged - sem kerékpározás, sem hordozás terén!

A kerékpárbeállításokban oktatónk, a hordozásban pedig partnere, a hordozási tanácsadónk fog Neked segíteni.

Az óra valójában pont ezért 75 - azaz 15+60 - perces! Az első 15 percet arra terveztük, hogy legyen idő kényelmesen elmagyaráznunk mindent Neked, és ez a többiek edzésidejének se menjen a rovására. Ez a szándékosan "rászámolt" idő azokon az órákon is jól jöhet, ahol már mindenki a többedik óráján vesz részt, hiszen bármikor adódhat egy be nem kalkulált pelenkázás, szoptatás vagy közlekedési dugó.

Hozz magadnak kényelmes, nedvszívó edzőruhát, lehetőleg olyat, aminek zárt a háta, hogy ne tapadjatok egymáshoz babád arcával. Ha bőrödet irritálja az izzadtságtól nedves hordozóeszköz szára/pántja, akkor legyen rövidujjú, de egyébként lehet ujjatlan is.

Ha van kerékpáros nadrágod, az is jó, de nyugodtan eljöhetsz teljesen "hagyományos" edzőfelszerelésben is! :D 

Érdemes minél keményebb talpú cipőt hozni tekeréshez! Még ha nincs is kerékpáros cipőd, akkor is valószínűleg tudsz mit felvenni, ha körülnézel otthon; egy kiszuperált kézilabda-, vagy teniszcipő, azaz bármi, aminek merev a talpa. A puha, rugalmas talpú futócipők tulajdonságai itt inkább hátrányt jelentenek. A lábfej izmai tekerés közben is arra törekszenek, hogy megtartsák az élettani lábboltozatot, ami pl. egy kiállásnál (pláne babával a hátunkon) könnyen elfárasztja ezeket az izmokat. 

Természetesen jöhetsz bármilyen cipőben, az óra végén mi még talpunk izmait is lenyújtjuk frissen, melegében! 

A megfelelő folyadékpótlás nálunk is nagyon fontos, egyrészt az óra kicsit hosszabb az átlagos 60 perces óráknál, másrészt, ha még szoptatsz is, inkább hozz egy másfél literes vizet, hozzá egy kulacsot vagy sportkupakos flakont otthonról, így akár óra alatt is könnyen pótoljuk, ha megittad a kulacs tartalmát és a kupakkal se kell bajlódnod tekerés közben! Ha otthon maradna a kulacsod, az ARËNA büféjében vésérolhatsz magadnak vizet (vagy akár kulacsot).

Törölközőt is érdemes betenned a táskádba - nem csak az óra utáni fürdéshez, de az óra alatt is jól jöhet egy kisebb a kormányon, ha izzadós típus vagy. Amennyiben elfelejtenél hozni, az ARËNÁBAN tudsz bérelni.

Mindenekelőtt váltóruhát, hiszen az ő ruhája is izzadt lesz óra végére, annyi hőt termelünk együtt.

Még egy elsőre hűvösnek tűnő teremben is bőven kimelegszel majd annyira, hogy babádnak az intenzív hőtermelés miatt felül nincs szüksége többre egy rövidujjú bodynál, alulra pedig zoknit és/vagy ún. legs-et érdemes adni (ez gyakorlatilag egy ülep és lábfej nélküli lábszár), így a zokni is külön levehető, ha nincs rá szükség. Ezzel a két ruhadarabbal nem fordulhat elő, hogy a jellegzetes "hordozós" lábtartásban feszüljün a baba lábán a ruha és ez kényelmetlen legyen számára.

Ha mégis rugdalózót, vagy lábfejjel rendelkező nadrágot szeretnél ráadni, bátran hozz legalább egy mérettel nagyobbat, hordozáshoz pont az lesz a jó!

A már hozzátáplált babáknak szintén bőséges folyadékpótlás és igény szerint némi harapnivaló is jár óra előtt/után, hiszen ők is megéheznek alvás, vagy nézelődés közben. :)

A Spinning(R) termünkben kérnénk, hogy semmi morzsázós, elkenődő, kiloccsanó dolgot ne adjatok a babáknak (kivéve persze a vizet)! 

Az előkészítetett és/vagy apránként adagolható ételek (pl. almaszeletek, mazsola, kölesgolyó) vészhelyzet esetére kompromisszumos megoldásként persze behozhatók, de a "betervezett" étkezéseket az öltözőben, vagy az étkező asztalainknál kérjük megejteni.

Köszönjük a megértéseteket!

Igen, az órára előzetes bejelentkezés szükséges. A bejelentkezésnek 2 módja van: honlapunkon az órarend menüpontban is megteheted ezt egy kattintással, de saját, személyes motibro felületeden keresztül is bejelentkezhetsz. A bejelentkezéshez, az aktivitásod és a jegy/bérletvásárlásaid nyomonkövetéséhez az első alkalommal elkészített regisztráció során megadott név és e-mail cím szükséges, ezáltal jön létre személyes motibro fiókod.

Nagy általánosságban elmondható, hogy fél év alatti babákat majdnem mindig, az egy év alattiakat is még zömében szövött kendőben hordozzák a BIKE WITH BABY órákon tekerő anyukák, de természetesen az egyéni (baba és baba vagy mama és mama közti) különbségekből fakadóan a szórás nagy lehet. Ahogy a babák nőnek, úgy színesedik a velük használt hordozóeszközök palettája. Így ugyanúgy előfordul nálunk meitai, kendős meitai és csatos hordozó (SSC) is, bátran gyere ezekkel is!
Hogy adott anya-baba páros milyen eszközt fog használni, azt mindig az órán segítő hordozási tanácsadóval közösen döntik el. A javaslattétel a tanácsadó kompetenciája.

NEM HASZNÁLHATÓ BWB órán a kenguru, a rugalmas kendő, az onbuhimo és a karikás kendő, amennyiben kenguru alatt a combokat lógni hagyó, pusztán üleprésszel rendelkező csatos hordozókat értjük!
(Nem összekeverendő a szintén kenguru elnevezésű kendős kötésmóddal, mely térdhajlattól térdhajlatig, teljes hosszában tartja és megtámasztja a baba combjait, ezáltal medencéjét és gerincét!)

Az onbuhimo tökéletes a hétköznapi életben való hordozásra, de a kerékpáron felvett előredőlt testhelyzetből és a tényből fakadóan, miszerint nincs derékpántja, ezen az órán nem használjuk. 

A karikás kendőt a hétköznapokban nagyon szeretjük, de asszimetrikus kialakításánál fogva szintén nem alkalmas arra, hogy a BIKE WITH BABY órán használjuk.

Saját hordozóeszköz használata esetén a teljes felelősség azonban Téged terhel!

Semmi baj, ha nincs saját hordozóeszközöd, a hordozási tanácsadónk ugyanis minden órára készül hordozókendőkkel, így ez nem lehet akadálya a BWB órán való részvételednek!:-) A tanácsadónk által biztosított eszközben való hordozásra tanácsadónk garantálja a teljes felelősségvállalást.
A hordozókendő biztosítását az ár magában foglalja.

Várandós kismamákat is szeretettel várunk! :)

A várandósság alatt is fontos a mozgás, de legfontosabb az anya és a magzat egészsége, ezért az órán való részvétel előtt bátran kérdezz oktatónktól, Gál-Szabó Katától a bwbarena@gmail.com e-mail címen! Ha kismama vagy, a közérzeted, mozgás iránti igényed alapján döntsd el, hogy részt veszel-e az órán, de ha ez megnyugtat, kérd ki szakorvosod/szülésznőd/bábád véleményét is ezzel kapcsolatban!

Ha egyébként is rendszeresen kerékpároztál és így fogant meg a kisbabád, akkor egészséges anya és egészséges várandósság esetén folytathatod a bringázást - természetesen kellő odafigyelés mellett.

Ha úgy kezdenéd a kerékpározást a nulláról, hogy még az első trimeszterben vagy, akkor a 8-12. hét közötti időszakot inkább hagyd ki még/már! 

Minden trimeszterben fokozottan ügyelünk a mérsékelt intenzitásra, a folyadékbevitelre, és természetesen a pulzuskontrollt is folyamatosan alkalmazzuk az óra egésze alatt!

Az oktató és a hordozási tanácsadó minden esetben személyre szabottan segít a kismamának a beállításokban, a terhelés kiválasztásában, 34. hét betöltése után pedig igény esetén "pocakkötés" megkötésében is, mely segít tehermentesíteni a gerinc ágyéki szakaszát, megtartani a hasfalat és amely egyébként a hétköznapokban is kiválóan használható, nem csak a BIKE WITH BABY órákon.

Amikor túl vagy a szülésen, a gyermekágyi időszak letelte után (a szülést követő 6 hét), szakorvos/szülésznő hozzájárulásával kezdj el bármit is sportolni. A BWB órán való részvételt a szülés utáni 8. héttől javasoljuk újra. Erről nem kérünk írásbeli igazolást, az órán mindenki saját felelősségére vesz részt.

A kötődő és válaszkész nevelési elvek elkötelezett híveiként számunkra a szoptatás magától értetődő módja a babákról való gondoskodásnak, így az óra előtt/alatt/után bármikor megszoptathatod babádat, ahol Te kényelmesen el tudsz helyezkedni. A termünkben elhelyezett babzsák fotel, polifoam a rendelkezésedre áll, hogy kényelmesen el tudj helyezkedni.

A teremben kérnénk, hogy semmi morzsázós, elkenődő, kiloccsanó dolgot ne adjatok a babáknak (kivéve persze a vizet)!

Az előkészítetett és/vagy apránként adagolható ételek (pl. almaszeletek, mazsola, kölesgolyó) vészhelyzet esetére kompromisszumos megoldásként persze behozhatók, de a hozzátáplált babák "betervezett" étkezéseit az öltözőben, vagy az étkező asztalainknál kérjük megejteni.

Az óra alatti pelenkázást természetesen nyugodtan megoldhatjátok a teremben.

Köszönjük a megértéseteket!

A Bike with baby óra 75 perces, minden esetben 10:00-11:15-ig tart. Ne ijedj meg, ez nem a tiszta tekerési időt jelenti!;-) A 75 percet 3 részre osztjuk fel, így 15+45+15percekről kell tulajdonképpen beszélnünk.

- Az első 15 percet arra szánjuk, hogy legyen módod megismerkedni a kerékpárral, annak beállításaival, és természetesen az oktató mellett a hordozási tanácsadóval is, akivel igényeid szerint meg tudjátok beszélni az óra alatti hordozással kapcsolatos dolgokat.

- A következő 45 percet a bemelegítés és az óra fő része fogja alkotni. 

- Az utolsó 15 percben pedig levezetünk és nyújtunk. 

Ugye, hogy így már teljesen emészthető? :) 

Ahogy egyre rutinosabbá válsz mind a kerékpár önálló beállításában, mind a babád hátratételében (ez akkor is gyorsabban fog menni egy idő után, ha óráról órára a tanácsadónk segítségével kerül a hátadra a kicsi), úgy tudod az első 15 percet is fokozatosan arra fordítani, hogy újabb és újabb perceket adj hozzá a bemelegítéshez, természetesen az oktatónk jelenlétében. 

Ha pedig még csak akklimatizálódtok, vagy egy utolsót pelenkázol az óra előtt, netán akkor jössz rá, hogy kevés volt a kutyafuttában bekapott gyerekreggeli-maradék, akkor még szánhatod ezt az időt arra, hogy vegyél egy tartalmas zabszeletet a büfében, hogy a vércukorszinted a normális tartományban maradjon az óra végéig.

Kérjük azonban, hogy a 10:00 órás kezdési időpontot mindenképpen tartsátok be, hogy az első 15 perc valóban a készülődésé lehessen, és 10:15-kor az egész csapat együtt megkezdhesse a tekerést!

Természetesen igen, a hordozási tanácsadónk az óra elejétől a végéig jelen van, és mindenben segít.

A BIKE WITH BABY órán a hordozási tanácsadó szükség esetén dajkál vagy vigyáz, játszik a totyogóval/ra. Ez olyan korú babáknál lehet lényeges momentum, akik háton már nem, vagy csak időszakosan maradnak fent, de gyermekmegőrzőhöz még nem elég érettek. Az ő szükségletük az, hogy anyával egy helyiségben lehessenek, láthassák őt, mi pedig igyekszünk válaszkészek maradni a kisgyerekek igényeire minden életkorban.

A BWB óra keretében hordozási tanácsadónk kizárólag az órával kapcsolatos kérdésekben (a tekeréshez szükséges biztonságos felkötésekben) nyújt maximális segítséget. Kérjük, hogy általános hordozási kérdéseidet ne a BWB óra alatt tedd fel neki, ezeket vele külön egyeztetett időpontban és keretek között tudod megbeszélni.

Megértésedet köszönjük!

A BWB órán semmi sem kötelező, mindenben a babád és a Te konfortérzeted az első. Ha kisbabád sír, vagy nagyon mocorog, mert nem érzi jól magát a hátadon, vagy nem esik jól neki a mozgás(od), hordozási tanácsadónk átveszi tőled, hogy Te zavartalanul folytathasd az edzést, Ő pedig inkább szabadon nézelődhessen, játszhasson a babakarámban. Ha még sosem hordoztad gyermekedet, ha még sosem kerékpároztál vele, ha sosem voltál még BWB órán, készítsd fel a lelked rá, hogy előfordulhat, hogy lesz(nek) olyan nap(ok), amikor nem mosolyogva vagy épp szundikálva tölti majd az amúgy mindig jókedélyű gyerkőcöd a BWB órát, de ezzel nincsen semmi baj! Sose gátoljon egy esetleges sírósabb nap abban, hogy legközelebb újra megpróbáljátok!

BWB órára mindenki (kivéve, aki még pocaklakóval jön) kisbabával, kisgyermekkel érkezik, és az Anyuka társaid pontosan tudják, hogy ez velük is bármikor megtörténhet. Szóval egy pillanatig se érezz lelkiismeretfurdalást, a bölcsiben is előfordulhat majd, hogy sír egy gyerkőc alvásidőben. ;-) Nyugodtan állj meg, nyugtasd meg kisbabád, ha úgy érzed, hogy jobban érezné magát, ha az óra további részében nem a hátadon ringatózna, bízd hordozási tanácsadónkra ő tudni fogja, hogyan nyugtassa meg és kösse le a figyelmét a hátralévő időben.

Amennyiben úgy érzed gyermekeden, hogy nem szívesen lenne aktív résztvevője a tekerésnek, semmi baj, számos játék, és egy biztonságos babakarám vár a teremben, ahol nyugodtan eljátszhat, elnézelődhet az óra alatt, és hordozási tanácsadónk is figyel rá. Az, azonban, hogy a babakarámban játszó kicsi nyugodt maradjon és ezáltal az óra a többi résztvevő - mind az anyák, mind a babák - számára zavartalanul menjen, mindig az édesanya felelőssége és kompetenciája. 

TOP