MI IS AZ AZ AIKIDO?

EDZŐ: BAK LÁSZLÓ

Az Aikido a japán harcművészetek egy modern formája, mely a japán Budo (harcművészet) hagyományos jegyeit is magán viseli.

Az Aikido nem kíván másokban kárt tenni, osztozik a japán harci művészetek azon törekvésében, hogy az önvédelmi, harci technikákon keresztül saját személyiségünk fejlődését érjük el, ám különleges abban, hogy a technikák a gyakorlás során teljes erővel, valósághűen, mégis a sérülés veszélye nélkül hajthatók végre. Célja az ideális személyiség kialakítása, valamint egy dinamikus, egészséges életmód elérése, amely a nyugalmat éppúgy magában foglalja, mint az aktivitást. Az Aikido a gyakorlást tűzte ki céljául, verseny nincs. Az Aikido célja semmiképpen sem valamely képesség vagy módszer kifejlesztése, hanem a test és szellem edzése a gyakorlás által, az egyén természetes fejlődésének elérése.

Az Aikido nem sport, hanem harcművészet, a sportokban versenyek vannak, a fizikai erő, az ügyesség, mások legyőzése a cél. Az Aikidoban ezzel szemben a szellemi fejlődés a fontosabb. A tanulás során megismerhetjük belsőnk rejtett kincseit, segítségével megszerezhetjük a béke és a szeretet tudását.

Formavilágát és gondolatiságát teljes mértékben a japán Budo határozza meg. A gyakorlók edzésről edzésre sajátítják el a különféle támadásokból végrehajtandó számtalan technikát, a ken (kard), a jo (bot) és a tanto(kés) használatának alapmozdulatait, majd a fegyverek elleni pusztakezes védekezést, sőt magasabb szinten a fegyverek egymás elleni bonyolult formagyakorlatait.

Az Aikidot az összeütközés elkerülésének gondolata itatja át, és ennek elérése érdekében gyakoroljuk a technikákban a foglyulejtést és a mozgásképtelenné tételt; ezért az Aikidon belül nincsenek technikák az ölésre vagy a támadó szándékos megsebesítésére. A technikákat csak kézzel kell végrehajtani, és nincsenek olyan támadó mozdulatok, mint az ütés és rúgás.

Az Aikidot korhatár nélkül, tehetségtől függetlenül bárki gyakorolhatja. Az Aikidoban, mivel nincsenek versenyek és nem is lehet versengés, mindenki a maga szintjén, életkorának és saját elvárásainak megfelelve hajtja végre a technikákat.

Az Aikido-t mint művészetet és mozgásformát lányok és hölgyek is nagy számban választják. Sok esetben képességeiket ügyesebben használva ki, mint az erősebb nem képviselői, sajátítják el a technikákat. Az Aikido a gyerekeknek is nagyon jó -  a gyakorlás az egymással való együttműködés által fejleszti az egyént, nem a másokkal való versengés, tudás összemérése a fejlődés alapja!
Amit megtalálhatsz az edzéseken: teljes kikapcsolódás, koncentráció, mozgáskoordináció fejlesztése, fizikailag természetesen átmozgatott, megerősített test, nyújtások, lazítások, mind mentálisan, mind fizikálisan.

Az edzések tematikája:
alapállások, testtartás; központ megtalálása; lendületes mozdulatok; tudatosság és annak fontossága; kreativitás, koncentráció; alapmozgások, egyensúlyvesztés; néhány pszichológiai akadály leküzdése; testhasználat és a tér; ukemi fejlesztés (ismerkedés a gravitációval és a talajjal); ismerkedés a fegyverekkel; nyújtás és erősítés edzés közben;

Az Aikidoról és az Aikido Shimbukan Dojo-ról, a jelentkezésről többet is megtudhatsz a dojo honlapján! >>
Bővebb információt kérhetsz még az alábbi e-mail címen is: aikidojo@me.com

TOP